LESENICA.com • Poglej temo - Priprava lesa na struženje SUH ali SVEŽ les

Priprava lesa na struženje SUH ali SVEŽ les

kiparstvo, lesena igrala, lesene igrače, unikatni leseni izdelki iz redkih vrst lesa,...

Priprava lesa na struženje SUH ali SVEŽ les

OdgovorNapisal/-a novinec » 1.12.2019 21:58

Pozdravljeni.
Mene pa zanima če mi lahko kdo pomaga pri struženju večjih izdelkov. Ukvarjam se ljubiteljsko in do sedaj sem delal manjše izdelke na stružnico. Sedaj pa bi se lotil večjih skled in imam doma hlod lipe in me zanima kako ga pripraviti? Ga je bolje obdelati svežega napol pa kasneje dokončno obdelati ali pustiti hlod v kosu da se posuši in nato obdelati? Kako preprečiti da les ne spoka?
Hvala za odgovore.
lp
novinec
Sodelavec
Sodelavec

Re: Priprava lesa na struženje SUH ali SVEŽ les

OdgovorNapisal/-a miha » 3.12.2019 9:56

Če mene prašaš če svežga obdeluješ mamš velke šanse da ti poč ozigoma zgubi obliko. Če že delaš pol bol da je saj napol suh in ga ne obdelaš dokonca da se pol hitrej posuši pol ga pa dokonca obdelaš. Je pa vrjanta da tko kot je spodaj v albumu en kozarc al vaza k je počla in se je znajdu pa naredu šiv čez pa prov dobr zgleda. Zna še kdaj prov pridt:) če to bere ta k je to naredu pa prosm če pove kako je naredu šiv pa iz česa:)
Hvala
miha
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a David » 3.12.2019 23:46

Jaz poskušam delati s čimbolj suhim lesom. Kdaj pa pač nemorem dočakati da se posuši in nastane tako kot je omenil Miha vaza ki poči:) Miha počeno vazo sem navrtal luknje za šive nato pa sem skoznje napeljal frišno olupljeno vejo in dal naprej sušiti:)
Vem pa da eni prakticirajo da naredijo polizdelke iz svežega lesa potem pa dajo v vrečke al sekance da se počasi suši nato pa kasneje obdelajo dokonca. Jaz raje počakam da se les v kosu suši in spoka kakor je mislil nato pa ga obdelujem.
David
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha » 5.12.2019 14:19

Hvala za idejo ;)
Je pa tut tko da ko narediš recimo skledo jo jes ko je gotova takoj namažem z balzamom ali oljem... in stemu preprečš oziroma omejiš delovanje lesa
miha
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a David » 6.12.2019 23:12

Se strinjam za Mihom. Tudi jaz delam tako da takoj namažem najraje z balzamom kdaj tudi z kakim oljem. Izogibam se pa lanenega olja ki ga nekateri tako hvalijo jez pa imam z njim slabe izkušnje, saj se ne posuši še.... časa. Eno posodo namazano z lanenim oljem sem posušil po dolgem času sušenja. Ko pa je bila popolnoma suha sem jo postavil na mizo in se je na prtu naredil rumen madež. Tako da malo v opozorilo;)
David
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marjan » 8.12.2019 19:57

Jaz sem mnenja da je vedno bolje malo potrpeti oziroma počakati da se les posuši. Saj stem samo tvegamo da bo izdelek zanič. Je res da tako kot je naredil David ko se je znajdel in "zašil" razpoko. Tudi meni zelo dobro izgleda in mi je všeč. Vendar nikoli ne vemo kako bo počil in lahkk poči tako da ni več uporaben. Zato bolje kdaj les zašititi v kosu in počakati da se posuši.
marjan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a lesostrugar » 25.1.2020 16:16

Šivanje izdelkov je pa res slaba tolažba, to je napaka strugarja če se mu je les preklal. Povsem druga zgodba je pa če so napake v lesu in razpokline okoli grč in podobnega že prej v lesu. Imaš več tehnk kako stružiti svež les da dobiš končni izdelek. Jaz stružim velike sklede, zelo bi bilo čudno če bi vsako drugo in še kakšno vmes zašil, ali pa jih proč vrgel, ker bi mi počile. Je pa res da so zdaj že v vsaki vasi vsaj trije na novo ki so se lotili struženja lesa , še posebno skled in nimajo pripravljenih polizdelkov. Tudi na pol preklan hod ne bo povsem suh v treh letih, les bo po struženju še vedno deloval.
lesostrugar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a lesostrugar » 25.1.2020 16:18

Šivanje izdelkov je pa res slaba tolažba, to je napaka strugarja če se mu je les preklal. Povsem druga zgodba je pa če so napake v lesu in razpokline okoli grč in podobnega že prej v lesu. Imaš več tehnk kako stružiti svež les da dobiš končni izdelek. Jaz stružim velike sklede, zelo bi bilo čudno če bi vsako drugo in še kakšno vmes zašil, ali pa jih proč vrgel, ker bi mi počile. Je pa res da so zdaj že v vsaki vasi vsaj trije na novo ki so se lotili struženja lesa , še posebno skled in nimajo pripravljenih polizdelkov. Tudi na pol preklan hod ne bo povsem suh v treh letih, les bo po struženju še vedno deloval.
lesostrugar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Lesko » 25.1.2020 20:46

Meni se šivanje izdelkov sploh ne zdi slaba tolažba prej dobra ideja in iznajdljivost.
Vas pa popolnoma zastopim in vem da je potreben pravile pristop in tehnike da dobimo dobre izdelke. če pa se ponesreči pa kapo dol za iznajdljivost.
Z lesom je res tako da potrebuje veliko časa za sušenje in veliko potrpljenja. Kot ste omenili je pa sedaj trend da ima skoraj vsak drugi doma stružnico in izdeluje sklede. Se pa takoj vidi na izdelku ali je amatersko delo ali profesionalno.
Obstaja več vrst tehnik kako rokovati z lesom v predpripravi za struženje in če ni skrivnost bi povedali kakšno imate vi predpripravo (lesostrugar) ?

lp
Lesko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a lesostrugar » 26.1.2020 19:57

Če boste šivali izdelke ni nobenega problema pri pripravi lesa, pač počene zašiješ.......
lesostrugar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a lesostrugar » 26.1.2020 20:06

Za sušenje lesa in pripravo lesa za struženje so spisane obširne knjige, v enem sestavku tukaj pač zadovoljiva razlaga ni možna. je pa več načinov res, tudi odvisno za kakšen končni izdelek gre. navadne oblike skled se predstružijo in se po sušenju še enkrat zavrtijo na stružnici. Ko imaš dolg strugarski staž se ti kar nabere takih kosov.....za kakšne majhne sklede okoli 20 cm imam tudi dovolj starih suhih kosov polovic od debla, narrezanih na dolžino premera. Če je kak interesent bi morda tudi prodal kakšne take suhe polizdelke...
lesostrugar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a David » 26.1.2020 20:08

To je zadnja rešitev za šivanje izdelkov mislim la da se vsak trudi da naredi dober izdelek in da ne poči. Oziroma da je tak kot si zamislimo in ne kar bo pa bo.
Zato menim da si moramo pomagati in ravno zato je ta portal da si delimo mnenja, znanja, ideje... da stopimio skupaj in druv drugemu pomagamo.
Zato so dobrodošli vsi predlogi ideje in znanje ki ga ima vsak posameznik deliti zdrugimi.
David
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a novinec » 26.1.2020 20:23

lesostrugar napisal/-a:Za sušenje lesa in pripravo lesa za struženje so spisane obširne knjige, v enem sestavku tukaj pač zadovoljiva razlaga ni možna. je pa več načinov res, tudi odvisno za kakšen končni izdelek gre. navadne oblike skled se predstružijo in se po sušenju še enkrat zavrtijo na stružnici. Ko imaš dolg strugarski staž se ti kar nabere takih kosov.....za kakšne majhne sklede okoli 20 cm imam tudi dovolj starih suhih kosov polovic od debla, narrezanih na dolžino premera. Če je kak interesent bi morda tudi prodal kakšne take suhe polizdelke...

To se popolnoma strinjam z vami da se nakratko neda opisati veliko pa prinesejo tudi leta izkušen pomoje.
Kako pa naredite pol izdelek iz svežega lesa ali že bolj suhega?
Koliko časa je potem dobro da polizdelek pustimo ( tako približno mesec, pol leta, leto....)?
novinec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a lesostrugar » 26.1.2020 21:48

Verjetno govoriva o pripravi svežega lesa za izdelavo sklede: ta stvar je povsem enostavna; postružiš skledo z bolj debelimi stenami, povdarek je da je stena povsod enaka tudi na dnu. Ni treba ravno na mm. v treh naj pa le bo, no malo je odvisno od velikosti. Za debelino stene obstaja povsem enostavno pravilo - ta naj bo desetino premera....Po izdelavi pa ni potrebno ravno na šporget dat, Zaželjeno da stehtaš in kontroliraš težo...ko le ta ne pada več...bi bilo že primerno....no v enem mesecu ne bo...
lesostrugar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a lesostrugar » 26.1.2020 21:50

me pa malo motijo tile psevdonimi, sploh ne veš s kom se pogovarjaš in deliš nasvete...
lesostrugar
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Unikatni izdelki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost