LESENICA.com • Poglej temo - Kako se znebiti lesnega črva?

Kako se znebiti lesnega črva?

Sečnja in spravilo lesa. Napotki za varno delo v gozdu.

Kako se znebiti lesnega črva?

OdgovorNapisal/-a David » 17.7.2019 19:31

Pozdravljeni.

Imam skladiščen les različnih vrst. Les sem pustil z lubjem, saj takega potrebujem.
Pred kratkim, ko sem ga začel uporabljati (zdaj naj bi bil suh), sem ugotovil, da se mi je naselil lesni črv. Ves les, kjer so bile vidne sledi črva, sem odstranil, ostalo pa bom poskusil čim prej porabiti. Zanima me, če kdo ve, kako se v takem primeru črva lahko znebim (razen da zavržem les) in kako naj v prihodnje to preprečim?

Že vnaprej hvala za odgovore.
David
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kako se znebiti lesnega črva?

OdgovorNapisal/-a e » 18.7.2019 15:37

Je bil les pravilno skladiščen (zračen prostor, ...)?
e
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a David » 18.7.2019 20:49

Les je bil skladiščen v delavnici na suhem in glede zračnosti ne bi smel biti problem. Sem pa verjetno prinesel črva s kakim lesom in nisem opazil, potem pa se je imel čas širiti. Zdaj pa iščem načine, kako to preprečiti v prihodnje. Obstaja kakšen premaz/sprej/karkoli, kar se lahko uporabi "preventivno" na svežem lesu, preden se ga da sušit?
David
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Lesko » 1.10.2019 5:28

Glede crva sm slisal dve resitvi nobene pa se nisem poskusil sam.
Eni zaplinijo prostor in tako prilezejo ven vsi insekti. Sem pa tudi slisal za ene inekcine ki jih brizgas v luk je kar pa zna biti kar dolgotrajn proces :D
Najbolje in naj ceneje je ce ni prevec skode rizicne dele pozgati.
Lesko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a David » 2.10.2019 14:33

Sem uporabil kar metodo odstranitve vsega lesa kjer se mi je zdelo da je notri čru. Sedaj pa novi les skladiščim drugje dokler vsega tega ne porabim da sproti vidim če se še kje nahaja ta golazn :-?
Če pa kdo ve še kakšno rešitev bom pa vseeno zelo vesel idej :)
David
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marjan » 31.10.2019 20:42

Danes obstajajo posebni premazi za ta namen. mislim da obstajajo proizvodi borosol,fentin,... pomaga pa tudi nafta ali pa prelaufano olje. nafta in olje sta bolj delikatni stvari ker imata močan vonj. Premazi pa so ponavadi brez vonja in barve. Je pa res da je olje in nafta ceneje.
Ne vem pa koliko ti bo to pomagalo v delavnici kakšne imaš pogoje da lahko les prej namažeš predeno ga obdelaš. Če imaš pa možnost prej mazati je pa to mogoče zate morebitna rešitev.
marjan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a David » 31.10.2019 20:57

Hvala Marjan za nasvet
Mislim da nafte in olje ne pride v poštev saj potem les nebi bil več primeren za obdelovanje :)
Sem pa malo raziskoval in našel da les lahko segreješ na 80 stopin celzija in stem uničiš črva Ali pa na 55 stopin le da je ta postopek veliko daljši.
Obstajata pa premaza ki sem ju našel: Silvanolin in Silvanol
Nisem še poskusil :) Mislim pa da bom nekaj v tej smeri probal
David
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha » 3.11.2019 15:52

To z prelaufanim oljem je drgač res dobra zaščita. Samo ni primerna za izdelke :D Je pa enkratna stvar za kakšne stare objekte oz . Kmetijske objekte. Meni osebno daje lep starinski videz obenem je pa še dobra in poceni zaščita. Absolutno pa nebi mazal stem v prostorih saj se vonja ne znebiš... :D Sosed je prebarval vodnjak ki je obnovljen a s tem črnim oljem mu je dal res lep starinski videz :D Edino en teden ne smeš šlatat ker si vs črn ker ni suho :)
miha
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a marjan » 3.11.2019 18:32

Pri nas imamo ne dolgo nazaj postavljen toplar ob gozdu. Prebarval sem ga z prelaufanim oljem in zgleda kot da bi stal tam že sto let. Sem pa že večkrat opazil da ga uporabljajo za slikane.
marjan
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Spravilo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov