LESENICA.com • Poglej temo - Prodaja lesa v tujino

Prodaja lesa v tujino

Cene odkupa, preračun prostornine, ...

Prodaja lesa v tujino

OdgovorNapisal/-a marjan » 3.11.2019 18:48

Pozdravljeni.
Mene pa zanima če mi kdo zna razložiti zakaj smo Slovenci tako slepi da prodajamo ZELO kvaliteten les v tujino. Potem pa iz tujine uvažamo drugorazredni les. Ali res ne znamo poskrbeti zase? Ali se v Sloveniji res ne splača nič več. Zapiramo žage obenem smo pa ena od držav ki ima največ lesa...
lp
marjan
Sodelavec
Sodelavec

Re: Prodaja lesa v tujino

OdgovorNapisal/-a Lesko » 4.11.2019 22:24

Kakor imam jaz informacije je to vse samo zaradi financ. Tujci veliko bolj cenijo les kot mi. In zato placajo vec ker vejo kaj hocejo in so zato pripravljeni placati. Za nas je pa dobro le da je cim ceneje pa ni vazna kvaliteta... Se mi pa dozdeva da se stvar pocasi obraca in upam da bojo vsi dojel kaj mamo doma in da bomo znal to cent.
Lesko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a David » 5.11.2019 22:08

Tuti jaz sem slišal da je bolje les prodati v tujino, ker ga tam veliko bolje plačajo saj prvo klaso. Je pa tudi res da je pri nas veliko žag (večina) zaprtih oziroma delajo samo za lastne potrebe. Saj kot je pri nas Slovencih znano se "NE SPLAČA" in pol smo tam kjer smo. Se pravi les vozimo v tujino nato pa ga uvažam. Tujci si pa pri tem polnijo žepe in se nam smejijo. Dokler ne bomo stopili skupaj in nekaj ukrenili v tej smeri bo tako še naprej.
David
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marjan » 6.11.2019 8:50

Pri nas je to res velik problem ker se nič ne splača...
Tako kot pred leti ko je Jelovica zaprla žago ker se ne splača... oziroma je zguba... delajo pa montazne hiše, okna, vrata...
Sedaj pa naročajo les iz tujine. In kakor mi je znano so imeli obrat žago in obrat montažnih hiš na isti lokaciji. Sepravi vse na enem mestu. Vse stroje samo delat je treba. Ampak zakaj bi samo mi služili če lahko še mal tujci.
marjan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a miha » 7.11.2019 21:59

Za Jelovco sem tut jes takat slišu da so žago zaprl in da les naročajo iz tujine. Najbl čudn pa mi je blo to da ne samo da so oskrbval sami sebe z lesm ampak kot vse žage so prodajal tut žagane in nekje v bližini imajo občinsko biomaso in vse ostalo so prodajali tja. Sepravi ni bilo nč ostanka vse se je prodalo.
miha
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a David » 7.11.2019 22:09

Kar se tiče Jelovice ni ravno tako kot ste pisali. Ne zagovarjam da so jo zaprli ker bi se dalo marsikaj narediti. Je pa res da so prodajali žaganje (tukaj ni nekega blaznega zaslužka) in lubje in žamenje za biomaso. Kakor mi je znano so z biomaso kompenzirali za ogrevanje delavnic. Kar se pa tiče obratat žage je bil potreben temeljite obnove in pa dogradnja obrata. Saj za montaže uporabljajo lepljen les tega dela obrata pa Jelovica ni imela.
Je pa seveda popolnoma res da bo potrebno nekaj storiti v tej smeri. Saj glede na toliko gozdov in vsega po mojem mnenju rabimo samo voljo (sevede tudi finance) in bi Slovenija brez problemov oskrbovala sama sebe in nebi bilo potrebno uvažati lesa in najvažneje denar bi krožil znotraj države.
David
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Lesko » 24.11.2019 18:22

Kakor sem jaz informiran se nasrečo stanje izbolšuje tako da upamo da gre tako še naprej :) Drugače pa lahko sami naredimo kej v tej smeri in pomagamo en drugemu in s tem povečamo vrednost slovenskega lesa :)
Lesko
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Okrogli les

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov