LESENICA.com • Poglej temo - Zvijanje vratnega krila

Zvijanje vratnega krila

Proizvodnja, trajnost, uporabnost, cene.

Zvijanje vratnega krila

OdgovorNapisal/-a kunte » 4.5.2020 16:39

Za nadstrešek pred zidanico sem naredil dvojna smrekove masivna vrata. Letve cca 40mm x 120mm sem zlimal in na to prilimal okrasne letve iz opaža(bruna). Verjetno sem pri limanju narobe obračal les in mi sedaj glavno krilo ki je precej na soncu zvije , tako da je vrata potrebno precej potegniti k sebi , da jih lahko zaprem in zaklenem. Obstaja kakšna rešitev razen izdelave novih vrat?
kunte
Novinec
Novinec

Re: Zvijanje vratnega krila

OdgovorNapisal/-a David » 4.5.2020 19:17

Pozdravljeni.
Delovanje lesa je kar težko omejiti saj dela po svoje. Tako da če ste narobe zlepili bo kar težko to popraviti. Je pa ponavadi tako da sploh v takih primerih ko je na soncu kar problem glede delovanja saj jih poleti izuši (skupaj potegne) pozimi pa napihne. Tako da v vaše primeru zna biti ko ne bo več toliko vlage v zraku da se vam bojo spet lepo zapirale. Mogoče poskusite z prečnimi ojačitvami sicer pa bo treba vrata predelati.
Je pa to samo moje mnenje in lahko da se motim.
lp
David
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kunte » 4.5.2020 20:12

V bistvu se mi zvija spodnji del vrat pri kljuki. Nekdo mi je enkrat razlagal , da se da to rešiti z vrtanjem luknje in vstavitvijo vijaka po celi širini vratnega krila, vendar ne vem če to drži. Bom pa probal z malo močnejšo prećno ojačitvijo omejiti zvijanje. Hvala za predlog.
kunte
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a David » 4.5.2020 20:20

Tudi to z vijaki sem že slišal in zna biti da bi pomagalo saj stem bi na nek način ojačali spoje in zmanjšali možnost delobanja. Čeprav mene les še vedno preseneča kaj je zmožen narediti z svojo silo.
Malenkost. Veliko vam nisem pomagal. :)
David
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marjan » 5.5.2020 9:03

Mogoče poskusite samo toliko pooblati ali odžagati da ne bo več drsalo. Samo pazite da ne boste preveč in se potem ne bodo zapirale. Raje večkrat po malo.
Lp
marjan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kunte » 5.5.2020 10:44

Vrata se ne zvijajo tako ,da bi drsale ob drugo krilo ampakse mi spodnji rob na strani kjer je ključavnica omakne od praga cca 3-4 cm , ko jih poskusim normalno zapreti. Nimam novene slike, ko bom šel v zidanico bom slikal vrata.
Priponke
20200506_170656_opt (1).jpg
20200506_170656_opt (1).jpg (129.3 KiB) Videno 167278 krat
kunte
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a miha » 12.5.2020 18:14

Živ
Jes sm mel podoben primer. Rešu sm ga pa tko da sm vrta sneu jih z gurtnami prešponal da so se počas mal uglihale. Poj sem pa ojačal z križem na notranji strani tako da sem ga do polovice zarezkal. Sosed mi je svetvol da zgoraj in spodaj pritrdim nosilc alpa kej podobnga vmes pa zajlo pa šponar in da bi stem lah reguliru. Vrjetn bi delval ampak je tut moje delval pa še mal lepš se mi zdi da je.
Mogoč ti kej pride prov.
lp
miha
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a marjan » 13.5.2020 18:54

Miha tale strategija z šponarjem je pa kar zanimiva... A je kdo to že probal? Namreč jaz sem kar malo skeptičen da bi to delovalo, čeprav če pomisliš po kmečko bi mogoče lahko delovalo. Tako da prosim kdor je to že poizkusil naj kaj napiše o tem. Res me zanima ali je izvedljivo ali ni :)
Veliko bolje se mi zdi reševanje z dodatno ojačitvijo. Sistem križa.
lp.
marjan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ŽA-GO » 3.6.2020 18:54

Pozdravljen!
Stvar je takšna, da vrata lahko zvija zaradi neprimerne izbire rasti lesa, ki si ga izbral, nepravilnega oplaščenja okvirja z brunami, ali pa zaradi nepravilnega premaza.
Pri izdelavi vrat moraš paziti, da ne uporabiš lesa z sredico pri izdelavi okvirja.
Če obbijaš z opažem ali brunami, moraš obbiti na obeh straneh enako.
Če si vrata zaščitil s premazom, moraš na obeh straneh nanesti enako število nanosov.
Zvijanje vratnega krila lahko omejiš ali preprečiš z večtočkovno ključavnico.
Seveda pa mora biti les umetno suh, za zunanja vrata cca 11%.
Drugače pa les, ko se suši-krči in vlaži-nabreka, ima skoraj neustavljivo moč. A vsak les se enkrat umiri in kondicionira. Takrat pa ga lahko upasaš in obžagaš, da bo pasalo...
ŽA-GO
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kunte » 3.6.2020 20:58

Vrata so narejene iz smrekovih plohov. Plohe sem narezal na cca12 cm in jih zlimal. Verjetno sem kakšno desko narobe obrnil. Trenutno se vrata dokaj lepo zapirajo. So pa res diraktno na soncu. Krilo sem na spodnjem delu ojačal z cevjo in je bilo takoj malo bolje. Bom pa naredil okvir iz cevi in jih potem oblekel z lesom.
kunte
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Alojz Pirjevec » 27.8.2020 1:49

Problem je sonce in vlaga..dež namoči, sonce suši.
Napako si naredil,ker si uporabil cel komad širine12 cm.
V takem so zelo močne sile. Jedro se ponavadi pripravi iz več letev,ki jih zlepiš v širino 12cm. Npr colarce po hoblaš na debelino 2cm, potem jih narežeš z nadmero 40cm.nato pa šest komadov zlepiš skupaj
Priponke
20200827_025345.jpg
20200827_025345.jpg (863.35 KiB) Videno 165552 krat
Zadnjič spremenil Alojz Pirjevec, dne 27.8.2020 10:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Alojz Pirjevec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kunte » 27.8.2020 7:07

Pred leti sem dal na žago nekaj hrastovih hlodov nažagati na 15cm debeline za mizo in klopi. Po nekaj letih sušenja sem jih hotel uporabiti pa so bili kar precej zviti. Sosed mizar mi je rekel , da naj jih razžagam žec sredico ,da lesu odvzameš moč. Da sem jih poravnal sem jih moral stanjšati iz 15 cm na 9 cm . Miza še zdaj stoji in se ne krivi. Podobno sem naredil z smrekovimi plohi. Verjetno tudi pri lepljenju nisem pravilno obračal les in jih zato krivi. Imam pa v planu narediti nova vrata za zidanico vendar bom zdaj uporabil okvir iz cevi.
kunte
Novinec
Novinec

Vrni se na Stavbno pohištvo (vrata, okna, balkonske ograje, stopnice)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov